top of page

Fotomotiver fra  Els Enfarinats

Tekst og foto Alan Billyeald


Som fotograf er jeg alltid på utkikk etter uvanlige steder og motiver. Her er en liten tips hvis du skal feire jul i nærheten av Alicante i Spania. Els Enfarinats er en tradisjonell festival som finner sted i byen Ibi i provinsen Alicante, Spania. Festivalen feires hvert år den 28. desember som en del av feiringen av Día de los Santos Inocentes, som tilsvarer aprilsnarr eller narrens dag i andre deler av verden.

Hovedtrekket ved Els Enfarinats er en humoristisk og kaotisk "krig" der lokale deltakere, kalt "els enfarinats", kler seg i militæruniformer. Disse deltakerne tar kontroll over byen for dagen og erklærer seg selv som en fiktiv regjering. Etterpå blir det holdt en fiktiv rettssak der deltakerne blir "dømt" til absurde straffer.


Den mest minneverdige delen av Els Enfarinats-festivalen er mel- og egg krigen som bryter ut i gatene. Deltakerne kriger med mel og egg, noe som resulterer i en kaotisk og grisete krigssone. 


Selv om jeg har bodd i nærheten av landsbyen Ibi i ti år, var det først under et foredrag av fotograf Dag Spant  jeg hørte om denne unike fiesta.  Siden 2014 har datoen 28.desember vært avmerket i min kalender med koden IBI, og i år fikk jeg det til.


Tidlig om morgenen har Els Enfarinats på symbolsk vis tatt kontroll over befolkningen for å bli herrer over byen til solnedgang. Inntil da er det deres regler som gjelder; nonsens, mangel på kontroll, og anarki hersker... det  kjempes en intens kamp mellom to fraksjoner på gaten tidlig om morgenen.Jeg var forberedt med regnponcho, øyevern og øreplugger. Kameraet var jeg redd for ville få et seilende egg i linsen, etterfulgt av en mengde mel. Det hjalp ikke at jeg ikke glemte å ta på meg regnponchoen….


Første kamp varer i en time, og etter hvert blir gaten en ferdig blandet kakedeig som limer skoene fast til asfalten. Voksne menn finner igjen sin barndom og kan grise til så mye de vil og de forvandles etterhvert til melfiguerer som vandrer rundt i en tilstand av sjokk.


Den neste delen er mye farligere for nå tas fyrverkeri i bruk og en intens blitzkrig er i gang. Ambulansesjåfører kjører nærmere og la policia municipal får publikum litt på avstand.


Flere TV stasjoner dekker begivenheten så hele Spania kan følge med los locos. Jeg tror jeg og sønnen Adam var de eneste kyst turister som hadde funnet veien opp i fjellene. Vi fikk øye på en etter hvert hvit japansk fotograf, med gult rundt øyene, som var utsendt med tre kostbare Canon kameraer. 


Ordføreren i Ibi, Sergio Carrasco, som fikk tilbake den sivile makten på ettermiddagen, forklarte at det i år "har blitt brukt mer krutt enn tidligere", totalt 100 kilo.  Rådmannen gledet seg også over at alt gikk "som det skal", med den samme normaliteten som alltid. I kampen ble det brukt 600 kilo mel og 12 000 egg, som sammen med krutt, papp og vann etterlot gaten dekket av en skitten pasta som rengjørings teamene strevde hardt med å fjerne etterpå.


Kanskje det kommer flere norske og japanske fotografer til Ibi neste år?

70 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page