top of page

© Fokus på Kent Rune Haugen


Interessen for foto som hobby startet vel i 2009. Knipset i vei, men følte ikke jeg fikk noe dreis på det. Så ble det å forsøke å lære seg å ta mer kontroll over bildetagningen. Dykke inn i verden av utrykk som for eksempel blender, lukkertid, iso og å gjøre seg kjent med hva forskjellige objektiv kunne gjøre. Samt det å lære seg digital fremkalling i Photoshop.


Mye kan man lære ved å lese bøker og det finnes utallige sider/videoer på nett, men det jeg fikk mest ut av var å melde meg inn i Modum fotoklubb. Der har jeg nå vært medlem siden 2011.


Nok litt mindre aktiv i senere tid, men har stadig tro på at interessen vil ta seg opp igjen.

Min interesse innen foto landet etter hvert på makro, det å kunne se alle de fantastiske detaljene det finnes i alt smått vi har rundt oss er fascinerende. Uansett hvor man er, innendørs, ute i hagen eller dypt inne i en skog, er det alltid muligheter for makromotiver.

Insekter, blomster og ikke minst vanndråper er nok det jeg har tatt mest bilder av.-På skogbunnen-Canon 5DIII med Sigma 150mm Macro

1/250 sek, f3.5, Iso 640


En klassiker å ta bilde av om våren, blåveisen, et vitne på at vinteren er over og at våren nå er her. Noen få solstråler trenger seg ned gjennom tett barskog og gir akkurat nok lys til at disse blåveisene kunne vokse frem.


Jeg bruker sjelden stativ når jeg tar makrobilder, så da trenger jeg litt raskere lukkertider for ikke å få uønskede bevegelser i bildet.


Fordel/ulempe ved makrobilder er at det gir ett veldig lite område med dybdeskarphet. En måte å omgå dette på er å ta en serie bilder hvor man flytter kamera i ørsmå bevegelser frem/tilbake over motivet for så å sette dette sammen til ett bilde.


I mine makrobilder ønsker jeg å klare meg med kun ett bilde. Dette gir da skarphet kun i ett lite område som jeg plasserer der jeg føler det gir mest å vise frem av motivet. Da får resten av bildet ofte en dus forgrunn/bakgrunn som ikke forstyrrer.Her er fokuset satt for å vise støvbærerne og at blåveisen har en ganske så hårete ”stamme”.-Isdråpen-Canon 550D med Sigma 150mm Macro

1/200 sek, f8, iso 200


Morgendugg, eller rett etter regnvær, er en våt men utrolig flott tid for å ta med kamera ut for og ”fange” makrobilder av alt mulig som dråper har samlet seg på. Som på gress, edderkoppspinn, blomster, insekter eller som her på ett høstfarget bringebærblad.


Dette var etter en av de første frostnettene denne høsten. Solen var i ferd med å tine opp dråpene som hadde dannet seg på bladene. Litt motlys og den lille dybdeskarpheten gjorde også at det ble en letter bokeh effekt så små og store dråper blinket flott på bladet.-Flue i mosen-Canon 5DIII med Sigma 150mm Macro

1/250 sek, f5, Iso 3200


Dette bildet av en skogflue ble tatt på en klubbtur til Asdøljuvet Naturreservat.Det er ett flott naturområde med fossefall, elv, flotte trær og planter. Hva skjer, jo jeg tar

”makrobrillene” på og finner en flue å ta bilde av oppi alt det andre flotte, hehe.


Detaljer som fasett øynene, snabelmunn, vinger og at de nesten har pels kommer frem når man kan studere makrobilder av fluer.


Fluer kan være ganske så irriterende ellers, når de ikke er fotomotiv, denne har sådan ett passende latinsk navn for å være nettopp det, hydrotaea irritans.

75 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page