top of page

Juni: Oddetalsregelen: 

Oddsregelen er et prinsipp innen komposisjon for å ordne elementer i et fotografi. Regelen foreslår at et bilde er mer visuelt tiltalende hvis det er et oddetall av motiver. Teorien bak dette er at et partall av elementer i en scene kan dele opp oppmerksomheten til betrakteren, mens et oddetall av elementer kan hjelpe til med å styre oppmerksomheten.

For eksempel, hvis du tar et bilde av tre epler i stedet for to, blir bildet mer engasjerende. Betrakterens øyne vil naturlig trekkes mot det midterste eplet, og skape en mer balansert og harmonisk komposisjon.

 

  1. Tre fugler på en ledning: Forestill deg et fotografi der du ser tre fugler som sitter på en ledning. Fuglen i midten blir naturlig fokuspunktet, og trekker øynene dine mot midten av bildet.

  2. Fem blomster i en vase: Hvis du fotograferer en vase med fem blomster, vil komposisjonen virke mer balansert og visuelt tiltalende enn hvis du brukte fire eller seks blomster. Den ekstra blomsten forhindrer at bildet blir delt i to like halvdeler, noe som kan skape visuell spenning.

  3. En gruppe med sju trær: Et landskapsbilde som viser sju trær kan skape en dynamisk og engasjerende komposisjon. Det oddetallet forhindrer at bildet føles for symmetrisk og statisk, og tilfører interesse og kompleksitet til scenen.

 

Husk at selv om oddsregelen kan være et nyttig verktøy, er det ikke en absolutt regel. Det vil være tider der det å bryte regelen kan føre til like tiltalende komposisjoner. Det handler om å forstå prinsippene og deretter bestemme når man skal bruke dem basert på hva du prøver å oppnå med bildet ditt. Lykke til!

bottom of page