Modum fotoklubb var invitert til Kløktefoss for å ta bilder av verkstedet, hallene og selvsagt rullende material. Hensikten er å bygge opp en bildesamling som kan brukes i forbindelse med Krøderbanens 150-årsjubileet.
Selve 150-årsjubileet skal markeres 13. august, og veterantogentusiastene har sendt invitasjon til kongehuset med spørsmål om kongen og dronningen vil overvære jubileumsfest på Krøderbanen.
Videoen viser litt av området. (Video: Alan Billyeald)
Vi var 10 ivrige fotografer, inkludert 2 barn, søm møtte opp på Kløftefoss denne lørdagen. Mange bilder er tatt og styret jobber videre med prosjektet. Klubben hadde med egen pølsevogn og det ble servert gode deilige pølser etter foto innsatsen,
Historie
Byggingen ble påbegynt i 1870, og banen ble åpnet 28. november 1872 som smalsporet jernbane (1067 mm sporvidde). Banen ble ombygget til normalspor i 1909.
Passasjertrafikken ble lagt ned i 1958, men godstrafikk fortsatte til 1985. Stortinget vedtok samme år at Krøderbanen sammen med Krøderen stasjon skulle bevares for ettertiden som en museumsjernbane. Tømmertransport fra Hallingdal til Drammen var banens viktigste inntektskilde. Fra Krøderen stasjon i sydenden av innsjøen var det forbindelse med dampbåt til Gulsvik. Båtturen tok 2 1/2 time med D/S «Haakon Adelsten» (fra 1861), D/S «Krøderen» og D/S «Norefjeld». Siste dampbåt gikk i 1925.
Krøderbanen var i halvannet år en del av Bergensbanen. Da strekningen Voss-Gulsvik ble tatt i bruk 10. juni 1908, måtte passasjerer og gods fraktes videre med dampbåt over Krøderen, og fra Krøderen stasjon med tog til Vikersund og Randsfjordbanen;[2] men etter at Bergensbanen åpnet i sin helhet til Hønefoss og Oslo i desember 1909, kom Krøderen i bakevja. Bare lokaltrafikken vedble på Krøderbanen.
Stasjonsområdet på endestasjonen Krøderen er fredet sammen med ca 2,6 kilometer av banen. I tillegg til endestasjonene er det mellomstasjoner på Snarum, Sysle og Kløftefoss.
Krøderbanen er i dag museumsjernbane. I sommerhalvåret kjører Norsk Jernbaneklubb tog med damplokomotiv som er blitt en turistattraksjon. Det kjøres også tog med dieselmotorvogn. Kjøresesongen er normalt i månedene juni - september, men arbeidstog kjøres året rundt. Det kjøres åpne tog for publikum og chartrede tog for lukkede grupper. Se Krøderbanens hjemmesider for nærmere detaljer.
Sangen «Dra med Krøderbanen» ble en slager for visegruppa Ballade!.
Per 2018 er Krøderbanen en avdeling i Stiftelsen Buskerudmuseet.
Comments