top of page

© Fokus på Tor Morten Hagavold


Jeg kjøpte mitt første kamera i 1987, et Nikon F301 med motor og manuell fokus, det var et robust og godt kamera, det var aldri noe kluss med det.

Derfor holder jeg på Nikon fortsatt.

I årene som fulgte ble det mest foto av egne barn familie og venner, var en god del ute i skog og mark den gangen også, men det var lite dyr og fuglefotografering pga.liten mulighet til å kjøpe telelinse osv..


Fremkalling av film ble etterhvert svært dyrt og de digitale kameraene ble også stadig bedre.Det ble ikke til at jeg kjøpte noe nytt kamera med det første, så det er i de senere år jeg har funnet tid til å ta opp tråden og dyrke fotointeressen igjen.

Jeg fotograferer bare i RAW format da det gir stort rom for etterarbeide i Lightroom. Jeg bruker også nesten bare manuell innstilling for å få mest mulig frihet til å komponere bildet som jeg ønsker.

Har også deltatt på fotokurs med Jo Stenersen, det var svært lærerikt synes jeg. Meldte meg også etterhvert inn i Modum Fotoklubb, Jeg trives i klubben og lærer mye av å høre og se hva de andre medlemmene viser fram av bilder og kommer med av råd og vink.


Bilde nr.1 ORRHANER

Nikon D750 600MM F.6,3 1/400sek. ISO1600


Orrfugl i spill er ofte kalt vårens vakreste eventyr og for meg er nok det å ligge ute i et fotoskjul ei vårnatt og våkne når fuglene kommer inn for landing på spillplassen en utrolig flott opplevelse.

Det første spillet foregår i grålysningen, men fotolyset er alt for dårlig, fuglene spiller ei stund før de plutselig tar til vingene og flyr vekk.Så når sola kommer dukker de som oftest opp på spill plassen igjen og da er lyset godt nok til å få gode bilder av orrhanene som kjemper om orrhønas gunst.Beste tida er i slutten av April for da er også orrhøna på plass og karene blir ekstra hissige.Bilde nr.2 NORDLYS

Nikon D750 14MM F.2,8 4sek. ISO1600


Jeg jakter ofte på nordlys og her i sør Norge er det ofte med vekslende hell.Dette bildet er tatt på Haglebu i Februar i år.Den kvelden var det meldt bra sjanse for å se nordlys og etter ca.2timers venting tiltok aktiviteten og jeg fikk noen bilder der det åpna seg nesten rett over meg, det er en mektig naturopplevelse å få være vitne til og det kan absolutt anbefales, men husk varme klær..Bilde nr.3 KONGEØRN

Nikon D750 500MM F.6 1/320sek. ISO3200


Kongeørna på bildet er fotografert fra fotoskjul i Rendalen hos Jo Stenersen.Jeg ble guidet fram etter mørkets frembrudd og kunne ikke bli hentet ut før det ble mørkt neste kveld, dette fordi ørna er svært sky og hvis den så mennesker ved åta ville alt være ødelagt i mange dager framover.

Jeg var veldig spent da det grydde av dag, men ingen ørn kom.Det skulle vise seg at ørna var på langtur akkurat den dagen og håpet om å få se og fotografere sjefen sjøl svant hen i takt med dårligere og dårligere lysforhold.

Men plutselig hørte jeg kalde rovdyrskrik og så kom ho seilende på breie vinger for så å lande på reveåtet i tørrfurua.Det er flott å kunne få oppleve den flotte rovfuglen på bare noen meters avstand, og se hvor vaktsom ørna er.Jeg har tatt med 3 bilder der tema og type fugl gir meg mye opplevelse.Det er også det jeg tenker mest på når jeg fotograferer. Det å være ute i naturen og få oppleve.

Derfor er ikke alltid bildene mine av høy teknisk kvalitet, men for meg er det alltid naturopplevelsen som teller mest.

55 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page