top of page

© Fokus på Nils Henning Austad

Jeg har alltid hatt interesse for foto uten at jeg har kunnet kalle det for hobby. Starten var vel i militæret hvor vi hadde mørkerom. Det har blitt mange bæreposer med bilder av ymse kvalitet gjennom årene. Min jobb krevde så mye at jeg hadde aldri noen tid til hobbyer ved siden av jobbingen.


I min jobb hadde jeg en kreativ nisje, jeg jobbet med sandblåsing av motiver og silketrykk. Ofte i oppdrag/samarbeid med kjente kunstnere, arkitekter og designere. Her kan nevnes stort oppdrag sammen med Ole Jørgen Næs til festspillene i Bergen.


I 2008 ble jeg med i Modum Fotoklubb. Lite hadde jeg av teknisk kompetanse. Iso, brennvidde, lukkertid og blenderåpning var noe jeg ikke mestret godt nok. Morten Ellingsen og Thore Raaen ble mine mentorer. De var nok fortvilet over min lærekurve enkelte ganger.


Med digitalt kamera var det lettere å prøve og feile og komme videre. Har brukt både Lightroom og Photoshop, men har endt opp med Photoshop. Tar kun bilder i RAW, har også brukt HDR teknikk tidligere.


Jeg er tidligere Ambassadør i Nordiska Fotoklubben. Har deltatt på en rekke utstillinger, den siste hos Bærum Kunstforening.


Min deltagelse i NM Naturfotografi har gitt topp 10 resultat både sammenlagt og for beste bilde i deltager årene.


Jeg tar mest bilder av dyr og fugler i naturlige omgivelser. Har vært innom bilder tatt på foring noe de fleste begynner med. Det kan gi gode resultater, men opplevelsen er større når det skjer ute i naturen. En må fange øyeblikket og det er ikke alltid lett. Kommer jeg hjem med 1000 bilder men kun 1 er bra, er jeg fornøyd. Raske omstillinger må ofte til. Lukkertid og Iso er viktig. På fluktbilder bruker jeg mellom 1:1000 til 1:2000sek. Lukkertid og ISO maks 3200 dersom det er en detaljert fugl. Når det er sagt har jeg brukt ISO 25000 med greit resultat. På portrettbilder av fugler reduserer jeg lukkertid og ISO kraftig. Blenderåpningen er ofte på maks, det går ut over dybdeskarpheten, men så lenge øyet er i fokus ar det greit.


En viktig og ofte avgjørende del for å ta et godt bilde er lyset. Dersom annet ikke er mulig tar jeg kun bilder tidlig morgen og mot solnedgang.Lirype

Nikon D5_f/32_1:1250 sek_ISO 100_ Brennvidde 850mm.


Mine 3 utvalgte bilder er ikke mine toppbilder, men viser noe av det jeg jobber med.

En aprildag i 2020 tok jeg meg en tur til Imingfjell i håp om å få ta noen bilder av ryper. Jeg tok fattmed truger inn over fjellet. Etter noen treff kom jeg over denne Lirypa som sto på en stein med fjellet i bakgrunn. Det ble flere hundre bilder av Lirypa. Den holdt seg i ro over lengre tid og den ble ikke skremt av at jeg sneik meg nærmere. Jeg fikk mulighet å gjøre en del valg. Jeg varierte blender åpningen hele tiden. Her har jeg brukt blender f/32 noe jeg vanligvis ikke bruker, får å få maks dybdeskarphet med brennvidde 850mm. Det ble tatt en del bilder med blender 5.6 noe som ga en bedre ISO og endret lukkertid. Da ble bakgrunnen duset ut. Her er det opplevelsen som ga det beste minne. Det er slike situasjoner man søker etter.Storlom.

Nikon D5_ f/5.6_1:1250 sek_ISO 1600_ Brennvidde 380mm


Jeg kommer ikke utenom Storlomen når jeg skal ta med et bilde. Dette bilde er av det pene slaget. Her kan jeg egentlig velge mellom flere hundre bilder av bra kvalitet. På hekkeområdet om våren, produserer han-storlomen en mengde lyder inkludert et jodlende kall og en litt nifs klagelyd. Normalt hørt ved morgengry og ved solnedgang. Den responderer på lokking spesielt om våren. Når du skal ta bilde av Storlomen er det viktig å ha det rette lyset og komme ned mot vannflata for å få en lav profil. Det er en stor fugl så den er lett å fokusere på. De nye øyefokes kameraene gir en stor fordel.
Fossekallen

Nikon D6_f/5.6_1:1250 sek._ ISO 800_Brennvidde 600mm


Jeg kommer jo ikke utenom Fossekallen, min gode venn. Jeg har oppholdt meg utrolig mange timer i Vikerfossen sammen med Fossekallen. Det har blitt flere tusen bilder i all slags vær. Den har nesten blitt tam, kommer innenfor nærgrensa stadig vekk. Det har blitt bilder av alle slag, Pene bilder, miljø bilder, actionbilder bilder i all slags vær og temperatur. Jeg har brukt en del av bildene i NM Naturfotografi. Bildet jeg har tatt med her fikk 10 plass for årets bilde i 2021, av flere tusen bilder. For den som vil trene på fuglebilder er Fossekallen en fin mulighet. En ting man skal være obs på er at

Fossekallen er hvit i brystet og det blir fort utbrent ved sollys. Da må man ta bilder av Fossekallen med ryggen til.


I dette innlegget er det nevnt 3 fugler, men det er jo mye mer man kunne tatt med. Typiske foringsfugler, ørner og hauker, ugler, nattergal, storfugl, moskus og mye mer. Macro fotografering er et eget kapittel. Naturbilder og mennesker likeså. For meg har fotograferingen blitt en måte å koble av på.


Lykke til.

Hilsen Nils Henning.

61 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page