top of page

© Fokus på Gunnar Støvern

Oppdatert: 13. mar. 2023

Modum Fotoklubb fyller 60 år i 2023. I løpet av året vil vi presentere noen av våre dyktige medlemmer som har en lidenskap for fotografi. Har du lyst å lære litt om fotografi er du velkommen til å "teste" klubben på en av våre månedlig møter. Mer.


Jeg har hatt foto som hobby i 6 år. To av disse årene har jeg drevet med uteliv og konsertfoto, samtidig som jeg var veldig interessert i landskap og naturfoto. Etter å ha blitt lei av fulle mennesker og høy musikk, så har jeg slått meg fast med foto av natur og dyr. Jeg ønsker å få frem naturopplevelsen og stemningen i bildene mine.


Bilde 1:

Orrhane i motlys

Canon R6, Canon EF 400 2.8 II

1/3200, f/2.8, ISO 320


Å ligge ute en kald natt i midten av april høres ikke så spennende ut. Det er det heller ikke. Det å våkne opp av lyden av orrfugl som spiller derimot, det er fantastisk. Når man våkner er det som oftest ikke fotolys, så man må vente og nyte lyden en god stund før solstrålene treffer fototeltet og spillplassen. Jeg liker dette bildet fordi jeg synes det gjenspeiler en fantastisk naturopplevelse, da orrhanen flaksehopper for å lokke ned orrhøner. Jeg la objektivet og kameraet direkte på bakken for å et lavest mulig perspektiv, da jeg ønsket å få frem luften under orrhanen. Et annet virkemiddel som jeg synes er fint å jobbe rundt, er motlys. Jeg plasserte fototeltet derfor i retning der jeg visste hvor solen ville stå opp, i håp om å få orrhane i motlys. Jeg benytter meg her av en lukker på 1/3200 for å fryse bevegelsene fullstendig, og størst mulig blenderåpning for å minst mulig dybdeskarphet, da jeg synes motivet kommer bedre frem.


Bilde 2:

Kongeørn i solnedgang

Canon R6, Canon EF 100-400 II + 1.4x III

1/2000, f/8, ISO 2000


Vinteren 21/22 ønsket jeg å få bilder av kongeørn på egen åteplass. Sommeren 21 bygde jeg derfor mitt eget primitive fotoskjul, på en luftig plass jeg synes var aktuell, og gode muligheter for godt fotolys. Det ble mange kalde timer i fotoskjulet før jeg fikk se noe kongeørn. Etter 32 timer, og nok en dag gikk mot slutten, så jeg endelig kongeørna sitte et par hundre meter unna i toppen av ei furu. Den ble sittende der en god stund, før den endelig kastet seg på vingene i retning fotoskjulet og åteplassen. Ørnen landet ikke, noe jeg er glad for i etterkant, da jeg mest sannsynlig ikke hadde fått et fluktbilde i solnedgang hvis den hadde landet. Dette er en av mine favoritt naturopplevelser jeg har hatt, og jeg synes motlyset får frem ørna på en god måte.


Bilde 3:

Fossekall i flukt

Canon R6, Canon EF 400 2.8 II

1/2500, f/2.8, ISO 1600


Når man ikke har mulighet til å sitte en hel dag i et fotoskjul, så stiller alltid fossekallen i Vikersund opp som et fint motiv. Det er riktignok en fin naturopplevelse å se den lille tøffe fossekallen hoppe ut i vannet og fange mat. Man får ofte flere enn en sjanse, og man får muligheten til å trene opp ferdighetene på fuglefoto og fluktbilder. Det er også alltid trivelig å treffe på andre fotografer og slå av en prat, og som oftest så sitter Nils Henning Austad der med god oversikt over hvor fossekallen befinner seg. Fossekallen er en rask fugl i lufta, så fotografen og utstyret får noe å bryne seg på når man ønsker fluktbilder. Avbildet er fossekallen i flukt. Grunnen til at jeg liker dette bildet er fordi det får frem den flotte fossekallen på en fin måte, i et flott ettermiddagslys.


Takk Gunnar! Happy shooting!200 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 opmerking


Alan Billyeald
Alan Billyeald
07 mrt. 2023

Bra saker Gunnar!

Like
bottom of page